Tartiflette

Dit gerecht is mijn absolute favoriet voor die eerste koude winterdagen! Verlang je naar de bergen? Met Tartiflette haal je de Franse Alpen direct naar je tafel! Deze ovenschotel is een authentiek gerecht uit de traditionele bergkeuken en wordt bereid met reblochon, een romige en smaakvolle Franse kaas.

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 kg aardappelen
  • 250g spekblokjes
  • 1 reblochon kaas of 1 rougette ovenkaas (320g)
  • 3 uien
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 3dl room
  • 1dl witte wijn
  • Boter
  • Peper
  • Zout

Ingrediënten salade:

  • Ijsbergsla
  • Witloof
  • Appel
  • Sjalot
  • Olie
  • Witte wijnazijn
  • Honing
  • Zout
  • Rozijnen

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes, kook ze beetgaar met een beetje gezouten water op het vuur.
  • Snij ondertussen de uien, sjalot en knoflook.
  • Bak deze samen met het spek tot de ui gekarameliseerd is.
  • Blus met witte wijn en een voeg een beetje room toe.
  • Maak laagjes in de ovenschotel:
    • Spek en ui mengsel
    • Aardappelen
    • Reblochonkaas in sneetjes gesneden herhaal 2 of 3 keer, tot alle ingrediënten op zijn.
  • Voeg room toe over de ovenschotel heen
  • Zet de tartiflette 30 minuten in de oven.

Bereiding salade:

  1. Snijd de ijsbergsla, het witloof, de appel en de sjalot.
  2. Voeg 4 eetlepels olie, 2 eetlepels witte wijnazijn en 1 eetlepel honing. (Verhouding olie/azijn is altijd de helft azijn op de hoeveelheid olie)
  3. Kruid met peper en zout en meng.
  4. Voeg nog wat rozijnen toe.